Είναι πλέον ευρέως αποδεκτό πως ένα όμορφο χαμόγελο αποτελεί όχι μόνο επιθυμητή αλλά πολλές φορές και απαραίτητη προϋπόθεση για την προσωπική αισθητική μας ικανοποίηση αλλά και την επαγγελματική επιτυχία.

Δεν είναι λίγα τα φαινόμενα ανθρώπων που χάνοντας με τα χρόνια το άλλοτε όμορφο χαμόγελο τους οδηγηθήκαν σε μικρότερες η σοβαρότερες μορφές θλίψης ή και κατάθλιψης.

Η πρόοδος της τεχνολογίας σήμερα μας δίνει τα κατάλληλα όπλα για να αντιμετωπίζουμε κάθε είδους αισθητική και λειτουργική δυσαρμονία.

Μέχρι πριν λίγα χρόνια η επίλυση τέτοιων προβλημάτων περιοριζόταν στην προσθετική αποκατάσταση με μεταλλοκεραμικές στεφάνες και γέφυρες, οι οποίες είχαν πολύ καλά αποτελέσματα σε γενικές γραμμές αλλά είχαν και κάποιες αδυναμίες. Μια μεταλλοκεραμική στεφάνη αποτελείται από έναν μεταλλικό σκελετό κατασκευασμένο από ατσάλι η κάποιο πολύτιμο μέταλλο (χρυσό, χρυσοπλατίνα, παλλάδιο) ο οποίος εξωτερικά επενδύεται από πορσελάνη. Ανάμεσα στα δυο υλικά τοποθετείται ένα λευκό επίχρισμα το οποίο αποτρέπει το σκούρο μεταλλικό χρώμα να διαφαίνεται μέσα από την πορσελάνη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να εμποδίζεται η διάχυση του φωτός μέσα από την προσθετική αποκατάσταση δίνοντας στο τελικό μας αποτέλεσμα μια κάπως «ψεύτικη» αίσθηση.

Ένα άλλο μειονέκτημα των μεταλλοκεραμικών αποκαταστάσεων εμφανίζεται πολλές φορές αρκετά χρόνια αργότερα όταν με την φυσιολογική υποχώρηση των ουλών αρχίζει να διαφαίνεται μια αντιαισθητική σκουρόχρωμη γραμμή στα όρια της στεφάνης η της γέφυρας μας.

Τέλος μέχρι πρότινος η αντιμετώπιση αισθητικών προβλημάτων προϋπέθετε τον περιμετρικό τροχισμό και αφαίρεση μεγάλης μάζας δοντιού που σε πολλές περιπτώσεις είναι υγιής.

Η είσοδος νέων κεραμικών υλικών και ρητινών εξαφανίζει πλέον αυτές τις αδυναμίες.

ΟΛΟΚΕΡΑΜΙΚΕΣ ΣΤΕΦΑΝΕΣ

Η διαφορά της ολοκεραμικής προσθετικής αποκατάστασης με την μεταλλοκεραμική είναι στον σκελετό. Την βάση πάνω στην οποία θα χτιστεί η πορσελάνη και θα πάρει το σχήμα του δοντιού. Η βάση αυτή πρέπει να έχει μεγάλη αντοχή μιας και οι δυνάμεις που ασκούνται πάνω της είναι τεράστιες. Στις ολοκεραμικές αποκαταστάσεις ο σκελετός δεν είναι πλέον μεταλλικός, αλλά κατασκευασμένος από οξείδιο της αλλουμίνας η οξείδιο του ζιρκονίου. Τα υλικά αυτά συνδυάζουν δυο βασικά πλεονεκτήματα. Μεγάλες αντοχές στις πιέσεις (σχεδόν εφάμιλλες του μετάλλου) και το λευκό χρώμα. Έτσι μια ολοκεραμική αποκατάσταση επιτρέπει στο φως να την διαπερνά δίνοντας ένα φυσικό αποτέλεσμα .

ΟΨΕΙΣ ΠΟΡΣΕΛΑΝΗΣ

Οι όψεις πορσελάνης είναι πολύ λεπτές κεραμικές κατασκευές (0,7-1,00mm). Η συγκεκριμένη προσθετική τεχνική έχει το πλεονέκτημα ότι δεν χρειάζεται να τροχιστεί το δόντι περιμετρικά αλλά μόνο μια λεπτή στοιβάδα της πρόσθιας επιφάνειας. Επιλεγούμε αυτή την τεχνική στις παρακάτω περιπτώσεις:

» Δόντια φθαρμένα, ραγισμένα η με μικρά κατάγματα.

» Δόντια με λευκές κηλίδες.

» Δόντια δυσχρωμικά ή σκουρόχρωμα (εφόσον το πρόβλημα δεν λύνεται με τεχνική λεύκανσης)

» Δόντια μικρά η αραιά.

» Δόντια έντονα ασύμμετρα η ελαφρά εκτοπικά.

» Όταν επιζητούμε βελτιωμένο χαμόγελο.

» Διόρθωση συγκλεισιακών κενών.

» Η διαδικασία είναι ελάχιστα η καθόλου επώδυνη και απαιτεί συνήθως 3-4 συνεδρίες.

Οι όψεις πορσελάνης δίνουν ένα όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα με ελάχιστη απώλεια δοντιού. Θα πρέπει να αποφεύγονται σε ασθενείς με συγκλησιακες διαταραχές η ασθενείς που τρίζουν έντονα τα δόντια τους. Βασικό πλεονέκτημα όλων των κεραμικών αποκαταστάσεων είναι η λεία στιλπνή επιφάνεια τους που δεν επηρεάζεται από την εναπόθεση χρωστικών με το πέρασμα των χρόνων. Ο μέσος χρόνος ζωής τους είναι 10-12 χρόνια.