Τηλεφωνήστε

2521037690, 6937320257

Περιοδοντολογία

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα από την χρήση των laser κατά την περιοδοντική θεραπεία είναι η αντιμικροβιακή δράση που έχουν στο περιβάλλον του περιοδοντικού θυλάκου. Επιπλέον ανάλογα πάντοτε με τις ρυθμίσεις των συσκευών προσφέρουν επιπλέον της αντιμικροβιακής δράσης, απομάκρυνση του φλεγμονώδους ιστού, και διέγερση των περιοδοντικών ιστών (βιοδιέγερση). Μέσω της βιοδιέγερσης στοχεύουμε και αποσκοπούμε σε μια ομαλή επούλωση, και ανάπλαση μέρους των χαμένων περιοδοντικών ιστών.

Εφαρμόζοντας σωστά τα laser στο πλαίσιο της περιοδοντικής θεραπείας πετυχαίνουμε σημαντικότατη ελάττωση έως και εξάλειψη της ανάγκης για χειρουργική του περιοδοντίου. Η θεραπεία ολοκληρώνεται ταχύτερα, μέσα από σημαντικά λιγότερες θεραπευτικές συνεδρίες και οι επιπλοκές είναι ελάχιστες. Τα περιστατικά περιοδοντιτιδας που θεραπευτικά αντιμετωπίζονται με laser χρειάζονται εξαιρετικά σπάνια μια επιπρόσθετη χειρουργική παρέμβαση. Ιδιαίτερα σοβαρές περιοδοντικές βλάβες που εντοπίζονται στην περιοχή του διχασμού των ριζών, αλλά και ενδοοστικές βλάβες επουλώνονται και εξαλείφονται με ακρίβεια, υψηλή προβλεψιμότητα και αποτελεσματικότητα.

Η θεραπευτική χρήση των laser στα πλαίσια της αντιμετώπισης περιοδοντικών βλαβών μπορεί να εφαρμοστεί εντοπισμένα ή γενικευμένα, ανάλογα με την βαρύτητα και την έκταση της νόσου. Επιπλέον, κατά την ανίχνευση εντοπισμένων περιοδοντικών βλαβών στα πλαίσια των τακτικών επανεξετάσεων για τη διατήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος, η συμπληρωματική χρήση ακτινοβολίας laser βοηθά στην αντιμετώπιση της όποιας αρχόμενης υποτροπής.

Τέλος οι ενδο-περιοδοντικές βλάβες (σοβαρές και κρίσιμες βλάβες κατά τις οποίες συνυπάρχει περιοδοντικό και ενδοδοντικό πρόβλημα) επουλώνονται γρήγορα και ιδανικά με δημιουργία νέου οστού (ανάπλαση οστού), αν μαζί με την ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) και την συντηρητική περιοδοντική θεραπεία (ριζική απόξεση), εφαρμοστεί και η θεραπευτική ακτινοβολία των laser. Τα αποτελέσματα σχετικά με την ανάπλαση οστού είναι εντυπωσιακά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, πέραν της επιλογής του κατάλληλου μήκους κύματος, στις κατάλληλες ενέργειες και με το σωστό θεραπευτικό πρωτόκολλο, δεν απαιτείται η εφαρμογή καμίας αναπλαστικής χειρουργικής τεχνικής. Δεν τοποθετούνται στην βλάβη αναπλαστικά υλικά (οστικό μόσχευμα και μεμβράνη) που αυξάνουν το κόστος της θεραπείας.

Βασικό πλεονέκτημα της τεχνικής είναι οτι η επούλωση της βλάβης και η ανάπλαση του οστού είναι ανεξάρτητη της μορφολογίας και του μεγέθους της βλάβης. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που το δόντι με το ενδο-περιοδοντικό πρόβλημα έχει αυξημένη κινητικότητα, σταθεροποιείται μέσω ειδικού μηχανισμού που λέγεται ακινητοποίηση. Με την ακινητοποίηση το εν λόγω δόντι δένεται με τα διπλανά του για να αντέχει ευκολότερα τις δυνάμεις που ασκούνται πάνω του χωρίς να τραυματίζεται.

Το θεραπευτικό αποτέλεσμα μετά από μια περιοδοντική θεραπεία με την επικουρική χρήση των laser διατηρείται στον ίδιο βαθμό με αυτό της κλασσικής περιοδοντικής θεραπείας και επιπλέον μέσα από τον μηχανισμό της βιοδιέγερσης εξακολουθεί να δίνει κέρδος πρόσφυσης για χρονικό διάστημα 6-12 μήνες μετά την περιοδοντική θεραπεία.