Η κακοσμία του στόματος δεν αποτελεί μόνο ένα προσωπικό, ενοχλητικό πρόβλημα, αλλά έχει αντίκτυπο τόσο στην καθημερινότητά μας όσο και στις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους.Όλοι μας έχουμε μιλήσει με κάποιο συνάνθρωπό μας με δυσάρεστη αναπνοή και έχουμε έλθει στη δύσκολη θέση αν θα πρέπει να του το πούμε ή να τον υποστούμε.

Για να μην αντιμετωπίσουμε, λοιπόν, και εμείς αυτήν τη δυσάρεστη κατάσταση, χρειάζεται να γνωρίζουμε τους παράγοντες που προκαλούν την κακοσμία του στόματος και να κατανοήσουμε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να διατηρήσουμε τη στοματική μας αναπνοή καθαρή και απαλαγμένη από κάθε είδους δυσάρεστη μυρωδιά.

-Ποιες είναι οι συνηθέστερες αιτίες κακοσμίας του στόματος;

Τροφές όπως τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το κάρι, το αλκοόλ και άλλα πικάντικα φαγητά παίζουν καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση μιας δυσάρεστης αναπνοής. Η μυρωδιά που εκπνέεται είναι χαρακτηριστική και μπορεί να διαρκέσει πολλές ώρες έως και μέρες. Αυτό οφείλεται στο ότι οι τροφές απορροφώνται από την κυκλοφορία του αίματος και μεταφέρονται στους πνεύμονες, μέσω των οποίων αποπνέεται η δυσάρεστη μυρωδιά.
Φτωχή στοματική υγιεινή έχει ως αποτέλεσμα τα μικρόβια του στόματος να συλλαμβάνουν τα υπολείματα των τροφών που συσσωρεύονται ανάμεσα στα δόντια, τα ούλα και στη γλώσσα, να τα διασπούν και να παράγουν προϊόντα με χαρακτηριστική δυσάρεστη οσμή.
Ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα, κοιλότητες στα δόντια λόγω τερηδόνας, καθώς και νεκρά και σαπισμένα δόντια, είναι μόνιμες εστίες μικροβίων και αποτελούν ανεξάντλητες δεξαμενές δυσάρεστων οσμών.
Η ξηροστομία, επίσης, αποτελεί εγγυημένο παράγοντα δυσοσμίας, λόγω της έλλειψης του σάλιου που παίζει βασικό ρόλο στον αυτοκαθαρισμό του στόματος.
Το κάπνισμα είναι ένας άλλος κύριος παράγοντας έκλυσης δυσάρεστων οσμών από το στόμα, εξαιτίας της πολυπαραγοντικής επίπτωσης που έχει στο στοματικό περιβάλλον.
Εκτός όμως από τους παραπάνω τοπικούς παράγοντες, βασικό ρόλο στην κακοσμία του στόματος ενδέχεται να παίζουν γενικά προβλήματα υγείας.
Οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη παράγουν ουσίες που λέγονται κετόνες, οι οποίες όταν απεκρίνονται από τους πνεύμονες δημιουργούν μια χαρακτηριστική δυσάρεστη οσμή.
Μυρωδιά αμμωνίας μπορεί να αποπνέουν ασθενείς που πάσχουν από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.
Χαρακτηριστική δυσοσμία παράγουν και μερικές ασθένειες του ήπατος, η οποία είναι γνωστή και ως ‘ηπατική απόπνοια’.
Επιπλέον, καταλυτικό ρόλο στη δυσάρεστη αναπνοή παίζουν τα πεπτικά και τα αναπνευστικά προβλήματα, όπως η βρογχίτιδα και η ιγμορίτιδα, καθώς και οι φλεγμονές του στόματος και του φάρυγγα.


-Τι προκαλεί την πρωινή κακοσμία;

Η πρωινή κακοσμία είναι ο συνηθέστερος τύπος κακοσμίας και οφείλεται στο στέγνωμα του σάλιου κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Ο συνδιασμός της απουσίας του σάλιου με τα υπολείμματα των τροφών που τυχόν υπάρχουν στο στόμα λόγω πλημμελούς βραδινού βουρτσίσματος, έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία θειωδών ουσιών που προκαλούν ιδιαίτερα δυσάρεστη απόπνοια.

Ευτυχώς, η κακοσμία αυτή είναι προσωρινή και εξαφανίζεται μετά την πρωινή περιποίηση των δοντιών και τη λήψη του πρωινού.

-Σε ποιον πρέπει να ζητήσω βοήθεια εάν διαπιστώσω ότι έχω άσχημη αναπνοή;

Επειδή είναι αποδεδειγμένο ότι η αιτία της κακοσμίας οφείλεται κατά 70-80% στη στοματική κοιλότητα και στα βακτήρια που ζουν μέσα σε αυτήν, η πρώτη κίνηση που χρειάζεται να κάνετε είναι να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας.

Ο οδοντίατρος είναι ο πλέον αρμόδιος για να εξετάσει, να εντοπίσει και να θεραπεύσει οποιοδήποτε στοματικό πρόβλημα σχετίζεται με την κακοσμία, αλλά και να σας παραπέμψει σε ειδικό γιατρό εφόσον διαπιστώσει ότι το πρόβλημα της κακοσμίας δεν οφείλεται σε στοματικό πρόβλημα αλλά σε γενικό νόσημα.

-Ποια μέτρα χρειάζεται να λάβω για να αντιμετωπίσω το πρόβλημα της κακοσμίας;

Αρχικά πρέπει να εντοπιστεί το αίτιο.

Έτσι, εάν το αίτιο είναι γενικό, θα αντιμετωπιστεί από τον ειδικό ιατρό, ενώ, αν είναι στοματικό, από τον οδοντίατρο.

Παρ’ όλα αυτά, εάν ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές, ίσως το πρόβλημα της κακοσμίας να μην πλέον δικό σας.

Προσπαθήστε να περιορίσετε την κατανάλωση τροφών που επιβαρύνουν την κακοσμία του στόματος, όπως, π.χ., κρεμμύδια, σκόρδα κ.λπ.
Να βουρτσίζετε καθημερινά, πρωί και βράδυ, τα δόντια σας. Χρησιμοποιήστε αποτελεσματικά την οδοντόβουρτσα, διότι μόνο το σωστό βούρτσισμα μπορεί να καθαρίσει τα δόντια σας από όλα τα υπολείμματα τροφών και πλάκας και να σας χαρίσει ένα δροσερό χαμόγελο. Εάν για οποιονδήποτε λόγο δεν γνωρίζετε πώς πρέπει να πλένετε τα δόντια σας, συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας.
Μην απογοητεύεστε από πιθανή αιμορραγία των ούλων κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος, συνεχίστε και μην ξεχνάτε ότι επιβάλλεται να αλλάζετε την οδοντοβουρτσά κάθε τρεις με τέσσερις μήνες.
Θυμηθείτε ότι υπάρχει και το οδοντικό νήμα και χρησιμοποιήστε το στις δύσκολες περιοχές, όπου το δόντια είναι πολύ κοντά το ένα με το άλλο.
Να βουρτσίζετε τη γλώσσα σας καθημερινά.
Ορισμένα στοματοπλύματα ίσως έχουν πολύ καλά αποτελέσματα, αλλά μην αφεθείτε μόνο σε αυτά, διότι η δράση τους είναι παροδική.
Να επισκέπτεστε τον οδοντίατρο κάθε έξι μήνες για καθαρισμό και εξέταση.
Κόψτε το κάπνισμα, όχι μόνο για να αντιμετωπίσετε την κακοσμία αλλά και για να βελτιώσετε την υγεία σας.
Αν νιώσετε ξαφνικά την ανάγκη να φρεσκάρετε την αναπνοή σας, χρησιμοποιήστε κάποια καραμέλα ή τσίχλα με actizol ή κάποιο spray που βοηθά στην απορρόφηση των οσμών .
Μετά το φαγητό μπορείτε να μασήσετε μια τσίχλα χωρίς ζάχαρη, για να αυξήσετε τη ροή του σάλιου και να δημιουργήσετε ένα πιο ουδέτερο pH στο στόμα σας.
Αν έχετε ξηροστομία, χρησιμοποιήστε τσίχλα ή προμηθευτείτε τα ειδικά υποκατάστατα σάλιου.
Αν φοράτε ορθοδοντικά σιδεράκια, πρέπει να τα καθαρίζετε με μεγάλη επιμέλεια, ενώ, άν φοράτε οδοντοστοιχίες, χρειάζεται να τις βγάζετε καθημερινά και να τις καθαρίζετε προσεκτικά.